Αγαπητοί σύνεδροι,

 

Εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, καθώς και των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του 24ου Επιστημονικού Συνεδρίου, σας καλωσορίζουμε στην Ερέτρια. Στην ιστορική αυτή πόλη η οποία θα φιλοξενήσει τις εργασίες του φετινού Συνεδρίου μας.

Το παρόν Πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας και περιλαμβάνει 17 κύριες ομιλίες, 66 σύντομες προφορικές ανακοινώσεις, 87 Posters, και τέσσερις στρογγυλές τράπεζες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ομαδοποίησης ανάλογα με το περιεχόμενο των εργασιών και έτσι δημιουργήθηκαν 12 Συνεδρίες προφορικών και 3 συνεδρίες αναρτώμενων ανακοινώσεων. Οι εργασίες που θα παρουσιασθούν περιέχουν τα πλέον πρόσφατα πειραματικά δεδομένα των συμμετεχόντων ερευνητικών ομάδων από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και αποτελούν ένα μικρό δείγμα της ερευνητικής δραστηριότητας που επιτελείται στη χώρα μας αφού είναι γνωστό ότι την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιούνται και άλλα συνέδρια βιολογικών επιστημών.

Εκτός από τις κατ εξοχήν επιστημονικές ανακοινώσεις προσπαθήσαμε με τη βοήθεια συναδέλφων ειδικών στα αντίστοιχα θέματα να οργανώσουμε τέσσερις στρογγυλές τράπεζες σε θέματα αιχμής που απασχολούν σήμερα την επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τα οποία  έχουν προκύψει μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις των βιολογικών επιστημών, όπως είναι η Κλωνοποίηση, τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κ.ά. Παράλληλα έχουμε συμπεριλάβει στρογγυλή τράπεζα για συζήτηση με αντικείμενο Το παρόν και το μέλλον των Προπτυχιακών και των Μεταπτυχιακών σπουδών Βιολογίας στα ΑΕΙ με αφορμή τις τρέχουσες δραστηριότητες των Τμημάτων Βιολογίας.

Δύο καινοτομίες του φετινού Συνεδρίου είναι αφενός ο σχετικά μεγάλος αριθμός (17) προσκεκλημένων ομιλητών (κυρίως νέων ερευνητών ΑΕΙ ή Ερευνητικών Κέντρων) και αφετέρου η διοργάνωση συνεδρίας νέων τεχνικών και μεθόδων με ομιλητές εκκολαπτόμενους βιολόγους (υποψήφιους διδάκτορες ή μεταδιδακτορικούς ερευνητές). Όλοι τους ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής και από τη θέση αυτή εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη συμμετοχή τους. Πρόθεσή μας ήταν η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Συνεδρίου, πέρα από το τυποποιημένο 15λεπτο των ειδικών επιστημονικών ανακοινώσεων, με την προσθήκη ομιλιών ευρύτερου ενδιαφέροντος, που απευθύνονται κυρίως σε προπτυχιακούς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποτελούν πολύτιμο ακροατήριο συνέδρων.

Αν και βεβαρημένο χρονικά, θεωρούμε ότι το φετινό πρόγραμμα θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά σημαντικό επιστημονικό γεγονός στο χώρο των Βιολογικών Επιστημών στη χώρα μας. Ελπίζοντας ότι όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε γόνιμες συζητήσεις, σας ευχόμαστε καλή διαμονή στην Ερέτρια.

 

Η επιτροπή κατάρτισης του προγράμματος

 

Καθηγητής Λ.Χ. Μαργαρίτης (ΕΚΠΑ)

Καθηγητής N. Μοσχονάς (ΠΚ)

Αν. Καθηγητής Γ. Κ. Ροδάκης (ΕΚΠΑ)

Αν. Καθηγητής Σ.Λ. Κουσουλάκος (ΕΚΠΑ)

Αν Καθηγήτρια Αικ. Κομητοπούλου (ΕΚΠΑ)

Επ. Καθηγητής Σ.K. Μανώλης (ΕΚΠΑ)


 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:

Αντιπρόεδρος Α:

Αντιπρόεδρος Β:

Γενικός Γραμματέας:

Ταμίας:

Μέλη:

Καθηγητής Λουκάς Χ Μαργαρίτης (ΕΚΠΑ)

Καθηγητής Βασίλης Μαρμάρας (ΠΠ)

Καθηγητής Γεώργιος Θωμόπουλος (ΑΠΘ)

Αναπλ. Καθηγητής Σταύρος Λ. Κουσουλάκος (ΕΚΠΑ)

Επίκουρος Καθηγητής Σωτήρης Μανώλης (ΕΚΠΑ)

Καθηγητής Νικόλαος Μοσχονάς (ΠΚ)

Καθηγητής Νικόλαος Δημόπουλος (ΠΠ)

Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Ροδάκης (ΕΚΠΑ)

Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Λαμπροπούλου (ΠΠ)

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

         Θα υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος ώστε να αναρτηθούν όλα τα Posters από την αρχή του Συνεδρίου.

         Θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για παρουσίαση μέσω PowerPoint. Φροντίστε να αντιγραφούν τα αρχεία σας εγκαίρως στον Η/Υ των βιντεοπροβολών.

         Παρακαλούνται οι ομιλητές να τηρούν τον αναγραφόμενο στο πρόγραμμα χρόνο αφήνοντας 5 λεπτά για συζήτηση.

         Για επιπλέον πληροφορίες ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο της ΕΕΒΕ: http://kyttariki2.biol.uoa.gr/ERETRIA/index.htm  και http://www-eebe.bio.auth.gr.

 

 

ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ

ΑΠΘ     :  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΓΠΑ      :  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΙΕ        :  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

ΕΚΘΕ   :  Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ΕΚΠΑ   :  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΙΜΒΒ    :  Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

ΠΘ        :  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΠΙ         :  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΠΚ        :  Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΠΠ        :  Πανεπιστήμιο Πατρών